Letnie, napojowe inspiracje

Nie samą wodą człowiek żyje…, czyli napojowe inspiracje. 

Lato jest cudowne, kiedy jest gorące i słoneczne. I kropka. Żar lejący się z nieba w połączeniu z aktywnością fizyczną, zawsze zmusza nas do picia hektolitrów napojów. Nie oszukujmy się, sama woda nie zaspokoi ani fizjologicznych, ani psychofizycznych potrzeb naszego organizmu. Dlatego właśnie sięgamy po kolorowe, sztuczne napoje – pachną, smakują, pozornie dodają energii.
Zmysły pełnią ogromną rolę w naszym życiu. Uwielbiamy smaczne, pachnące, zdrowo przyrządzone, pięknie podane potrawy. To samo zróbmy więc z napojami!
Podrzucamy Wam dziś kilka naszych ulubionych propozycji napojów na upalne dni. Każdy z nich, możecie zmodyfikować wedle swojego smaku. Chętnie poczytamy też Wasze ulubione przepisy w komentarzach.

Orzeźwiający napój z hibiskusa.

Kwiat hibiskusa jest bombą witamin, soli mineralnych i antyoksydantów.
Swoim działaniem, m.in. wzmacnia nasz układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, oczyszcza z toksyn, pobudza przemianę materii, obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza wchłanianie węglowodanów, a do tego obłędnie pachnie i smakuje.

Składniki:

2 łyżki suszu z hibiskusa
1 litr wody
1 garść świeżych malin (lub innych czerwonych/ leśnych owoców)
1-2 łyżki miodu
szczypta soli

Gotujemy susz z wodą około 10 min. Odstawiamy do wystygnięcia lub dodajemy kostki lodu. Do schłodzonego napoju wrzucamy świeże owoce, miód i sól.

Lemoniada z rabarbaru.

Rabarbar nieodłącznie kojarzy się nam z sielskim wakacyjnym wypoczynkiem „u babci na wsi”, dlatego znalazł się na tapecie. Możemy go oczywiście zastąpić innym składnikiem, ale czy chcemy?

Składniki:

2-3 łodygi rabarbaru
1/2  cytryny
2-3 łyżki miodu
1 litr wody
szczypta soli

Gotujemy kompot z rabarbaru, aż łodygi będą miękkie. Jeśli nie chcemy mętnego napoju, cedzimy przez sitko. Po wystygnięciu dodajemy miód oraz szczyptę soli i wciskamy cytrynę. Jeśli lemoniada jest zbyt intensywna w smaku, dodajemy kostki lodu lub dolewamy więcej wody.

Chłodzący napój z cytrusów i mięty.

Napój wspaniale smakuje i chłodzi w upalny dzień, ale można go też delikatnie podgrzać i pić letnimi wieczorami. W smaku jest lekko orientalny.

Składniki:

1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 litr wody
1/2 łyżeczki startej świeżej skórki z cytryny
2-3 łodyżki świeżej mięty
1 limonka
1/2 cytryny
1 pomarańcza lub 2 mandarynki
szczypta soli

Gotujemy wodę ze skórką cytryny. Zagotowaną wodą zalewamy miętę i odstawiamy do zaparzenia na 20 minut. Wyciągamy i wyrzucamy miętę. Mieszając napój, dodajemy wyciśnięty  sok z limonki, cytryny, pomarańczy i sól. Studzimy i pijemy ze smakiem. 

Letnie, napojowe inspiracje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry